Česnek medvědí- recepty

kategorie: Vaření a recepty | 0
Česnek medvědí
Česnek medvědí recepty Zdroj: Pinterest

Česnek medvědí je jedna z nejoblíbenějších bylinek. A protože aktuálně je nejlepší čas k jeho sběru, najdete v dnešním článku informace kde jej najdete, jak jej skladovat a také 3 výborné a osvědčené recepty.

Česnek medvědí je vytrvalá bylinka, která v přírodě roste u potoků, najdete ji v lesích nebo na vlhkých loukách, či v zastíněném koutku zahrady. Aktuálně se dá koupit i na farmářských trzích. Vypadá podobně jako konvalinka (pozor, ta je jedovatá!), ale díky nezaměnitelné česnekové vůni jej spolehlivě poznáte. Vhodný čas ke sběru je březen až konec dubna.

Nejen že výborně chutná a jeho použití v kuchyni je takřka neomezené, obsahuje také velké množství vitamínů a stopových prvků, je výborný antioxidant a přírodní antibiotikum. Používá se při jarních detoxikačních kůrách, snižuje krevní tlak a podporuje trávení.

 

Česnek medvědí
Česnek medvědí Zdroj: Pinterest

Po sběru poměrně rychle začne uvadat, nejlepší je opláchnout jej od nečistot a uložit do lednice zabalený ve vlhké látce. Je možné jej i zamrazit a prodloužit si tak jeho sezónu. Sušení se nedoporučuje, protože česnek ztratí velké množství prospěšných látek.

Na dalších stránkách najdete slíbenou trojici receptů na pesto, polévku a ochucený olej.

[nextpage title=“Pesto z medvědího česneku“]
Česnek medvědí
Česnek medvědí Zdroj: Pinterest

Základem pro pesto je velký svazek listů medvědího česneku rozmixovaný s pár lžícemi kvalitního olivového oleje a hrstí oříšků (můžete použít kešu či piniové oříšky). Tento základ dochutíte solí a kapkou citronové šťávy a můžete přidat trošku najemno nastrouhaného tvrdého sýra (např. parmazánu nebo pokud se vyhýbáte mléčným výrobků, výborný je vegan sýr značky Violife, který mám osobně vyzkoušený).

Pesto následně naplňte do čistých skleniček a povrch ještě můžete zalít trochou olivového oleje, díky čemuž vám vydrží v lednici déle. Pesto můžete použít na ochucení těstovin či brambor, výborný je na topinku či bruschettu, můžete jej použít do polévek, k dochucení omáček atd.

[nextpage title=“Polévka z medvědího česneku“]

 

 

Česnek medvědí
Česnek medvědí Zdroj: Pinterest

Na přípravu této jemně krémové polévky budete potřebovat:

  • svazek medvědího česneku
  • 2 brambory
  • kvalitní zeleninový vývar (1-2 litry)
  • smetana (klasická nebo rostlinná- mám vyzkoušenou sojovou i rýžovou)
  • špetku mletého muškátového oříšku
  • sůl, pepř
  • (navíc můžete dochutit lahůdkovým droždím)

Příprava této polévky je rychlá a snadná. V zeleninovém vývaru uvařte nakrájené brambory. Jakmile jsou brambory měkké, přidejte nakrájený medvědí česnek a vmíchejte smetanu. Nechte krátce povařit, ochuťte solí, pepřem, přidejte muškátový oříšek a volitelně lahůdkové droždí. Poté polévku odstavte a dohladka rozmixujte.

Polévku můžete podávat s krutony (nakrájejte bagetu či rohlík na malé kostičky a nasucho opečte na pánvi) či s plátkem chleba. Polévku můžete ještě na talíři ozdobit troškou nasekaných listů. Dobrou chuť.

[nextpage title=“Olej s medvědím česnekem“]
Česnek medvědí
Česnek medvědí Zdroj: Pinterest

Pokud přemýšlíte, jak si prodloužit sezónu medvědího česneku na neurčito, vyzkoušejte olej s medvědím česnekem.

Příprava je velmi jednoduchá, budete potřebovat velký svazek česneku a kvalitní olivový olej. Česnek nakrájejte na drobno, dejte do láhve (ideálně tmavší) a zalijte olivovým olejem. Nechte odstát při pokojové teplotě 2 týdny, bez dosahu přímých slunečních paprsků a poté přeceďte.

Takto připravený olej uchovávejte v chladu a temnu a můžete jej používat jak ve studené, tak i v teplé kuchyni.

Napsat komentář