
Tyto ovocné knedlíky (tzv. guliváry) jsou typickou regionální pochoutkou na jižní Moravě. Knedlíky z tohoto kynutého těsta jsou lehké a nadýchané. Ovoce můžete zvolit téměř jakékoliv, ale vzhledem k tomu, že právě probíhá sezóna švestek, tak proč toho nevyužít a neudělat guliváry právě švestkové. Spolu s makovou posypkou je to pochoutka, která uspokojí každého milovníka sladkých jídel.
Ingredience (na množství 13 gulivárů):
- 400 g polohrubé mouky
- 1 balení sušeného droždí (7 g)
- 200 ml mléka (použila jsem rýžové)
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
Postup není nijak složitý, nejprve smícháme mléko s droždím, přidáme část mouky, vejce a sůl a zamícháme. Postupně přisypáváme mouku dokud nebudeme mít vypracované krásně hladké těsto. Dělala jsem v robotu cca 10 min. Necháme vykynout zhruba 45 min. Pomáhám si zapnutou troubou, nejprve si troubu zapnu na nízkou teplotu na cca 30 sekund až minutu, poté ji vypnu a vložím místu s těstem přikrytou potravinářskou folií nebo igelitem. V troubě by mělo být cca 30°C. Při této teplotě mi těsto vždycky krásně vykyne.
Jakmile nám těsto vykyne, začneme lžící odebírat kousky těsta, které trošku rozplácneme, vložíme do nich ovoce (já dávám dvě vypeckované švestky), které zabalíme a vytvoříme hladké koule. Tyto necháme ještě 10 min vykynout a poté je vaříme v osolené vodě (je možné je dělat i na páře, ale u tohoto způsobu nemám vyzkoušené časy vaření). Guliváry vaříme 5 min (v půlce času je při vaření otočíme). Ihned po uvaření je propícháme vidličkou, aby mohla uniknout pára a knedlíky se nám nesrazily.
Guliváry podáváme s namletým mákem smíchaným s troškou moučkového cukru a přelité máslem (používám rostlinný Alsan) popř. je můžete jen polít čokoládou, pokud nemusíte mák. Na talíři můžeme ještě posypat troškou čerstvých švestek, nakrájených na kostičky. Dobrou chuť.



One Response
Ivana
v ostatních krajích kynuté knedlíky