Kešu sýrová pomazánka s bylinkami a česnekem

kategorie: Vaření a recepty | 0

Kešu sýrová pomazánka

Pokud z jakéhokoliv důvodu nejíte mléčné výrobky a chybí vám roztírací sýrové pomazánky typu žervé, tak je pro vás tento recept jako stvořený. Tuto pomazánku používám na chléb, do toustů, na jednohubky, do sýrových omáček na těstoviny, na ozvláštnění bešamelové omáčky apod. Má v kuchyni opravdu nesčetně využití, je velmi chutný a zdravý. 

Ingredience:

  • 200 g kešu oříšků (nesolených a nepražených)
  • 200 g bílého sojového jogurtu (Používám značku Alpro nebo Sojadee, je důležité, aby vám jogurt sám chutnal- jednou jsem zkoušela použít Soya joya a výsledek nebyl nic moc.)
  • 130 ml vody
  • 1 a půl lžičky soli (Používám růžovou himalájskou, která solí méně. Pokud použijete klasickou mořskou, dejte raději 1 lžičku a později sýr můžete přisolit.)
  • 2 a půl lžíce tapiokové mouky nebo perliček
  • 1 lžíce agaru
  • 1 stroužek česneku
  • bylinky (Určitě použijte pažitku a další dle dostupnosti. Já přidávám libeček, naťovou petrželku, tymián, někdy i rozmarýn nebo bazalku.)
  • pepř popř. sůl na dochucení

Nejprve si namočte kešu oříšky- ideálně přes noc. Poté je slijte, dejte do mixéru spolu s jogurtem, zalijte je vodou a přidejte sůl. Vše rozmixujte na jemný hladký krém (v mém mixéru to trvá cca 3-5 minut mixování na nejvyšší výkon). Tento krém nechte 24 hodin v teple zkysat (nechávám v zakryté nádobě od mixéru).

Druhý den přidejte ke směsi tapiokovou mouku. Pokud používáte perličky, namočte je cca půl hodinky dopředu do 100 ml vody, poté je slijte (vodu nevylívejte) a přidejte perličky do směsi a důkladně rozmixujte. V tuto chvíli je také ideální přidat do sýru ingredience na dochucení- tj. stroužek česneku a bylinky a opět rozmixovat. S bylinkami nešetřete, já jsem použila cca 3/4 z množství bylinek na fotografii. Sýr ochutnejte a dle vaší chuti přidejte pepř popř. jej dosolte.

V rendlíku si mezitím zahřejte 100 ml vody (pokud jste použili tapiokové perličky, použijte vodu z namočení) spolu s lžící agaru a nechte přejít varem, dokud voda nezhoustne. Poté přidejte sýrovou směs z míxéru a za stálého míchání jej povařte cca 5 min dokud nezhoustne. Jakmile sýr vychladne, přendejte jej do uzavíratelné nádoby, můžete ještě dozdobit nasekanými bylinkami a můžete podávat. Sýr skladujte v lednici, vydrží určitě týden, i když u nás se většinou sní do pár dní.

Tip na servírování: Výborná je pomazánka jen na opečeném toustové chlebu či bagetce a když k tomu přidáte domácí sušená rajčátka (recept ZDE, tak je to mana nebeská:).

Kešu sýrová pomazánka

Kešu sýrová pomazánka

Kešu sýrová pomazánka

 

Napsat komentář