Klíčení semen pro začátečníky

kategorie: Vaření a recepty | 0
Klíčení semen
Klíčení semen Zdroj: Pinterest.com

V minulém článku o jarní únavě jsme zmínili, že je vhodné začít s konzumací klíčků. V dnešním článku si tedy přiblížíme, jak na klíčení semen.

Jednoduše řečeno je klíčení proces, kdy ze semínka vyrůstá klíček. Účelem tohoto procesu je navýšení obsahu živin, které jsou potom nutné pro růst rostliny. V zásadě tedy klíčky obsahují ve vysoké koncentraci bílkoviny, enzymy, přírodní cukry, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy a minerály. Konzumací klíčků podporujeme metabolismus a imunitu. Obzvlášť vhodné je konzumovat klíčky v zimě, kdy se tělu nedostává tolik vitamínů, či na jaře, kdy je naopak potřeba tělo a imunitu povzbudit.

Jaké semínka klíčit? 

Prakticky je možné klíčit všechna neloupaná potravinářská semena (luštěniny, obiloviny, olejniny). Důležité je vybírat si kvalitní semena a vyhnout se takovým, které mohou být chemicky ošetřené (např. určené k výsevu). Nevhodné je také klíčit některé druhy jako např. fazole ledvina, které jsou nestravitelné. Velmi chutné jsou např. klíčky munga, řeřichy, ředkvičky, vojtěšky (alfalfa) či rukoly.

Jak na klíčení semen? 

Semena je nutné nejprve namočit. Doba namáčení se liší dle jednotlivých druhů semen. Na další straně článku najdete obrázek s konkrétními časy namáčení a klíčení u jednotlivých druhů. K samotnému klíčení můžete použít buď tzv. nakličovací misku, ale postačí i cedník či síto, které přikryjeme. Použít můžeme i pet lahev, které uřízneme hrdlo a do spodu uděláme dírky či obyčejnou zavařovací sklenici, kterou přikryjeme mušelínem, aby mohla odtéci přebytečná voda. Semínka potom proplachujeme 2-3x denně. Vždy jen nalijeme vodu do lahve, otočíme dnem vzhůru a necháme ji odtéci. Semínka nesmí ve vodě stát, ale nesmí ani vyschnout. Některá semínka (např. řeřichy) je možné klíčit i na vlhké vatě.

Klíčky obecně můžeme konzumovat po 2-5 dnech, ale záleží dle druhu. Je vhodné také klíčky ochutnávat, protože mladší klíčky jsou sladší a potom postupně pomalu hořknou. Klíčky dále můžeme konzumovat v syrovém stavu a dále je tepelně neupravovat, aby neztratily živiny. Můžeme je použít do salátů, do pomazánek, jen tak na chleba, či s nimi ozdobit polévku či hlavní jídlo. Nejen, že jsou chuťově velmi dobré, ale prospějeme tím i našemu tělu a zdraví.

Klíčení semen
Klíčení semen Zdroj: Pinterest.com

 

 

 

 

 

Napsat komentář