Pečená dýně s brambory a cibulí

kategorie: Vaření a recepty | 0

Pečená dýně s brambory a cibulí

Dneska jsem si pro vás připravila můj oblíbený podzimní dýňový recept. Je ideální přesně pro ty dny, kdy se vám nechce připravovat nic moc složitého, protože se vše jenom pokrájí, okoření a dá péct.

Ingredience:

  • dýně hokkaido (na množství jídla na obrázku jsem použila polovinu střední dýně)
  • brambory (použila jsem asi 5 větších- dejte brambor tolik, kolik máte dýně)
  • 2 velké cibule
  • 3 sójové párky (ale nemusí být, dělávám i bez nich)
  • sýr (používám rostlinný Violife)
  • 3 větší stroužky česneku
  • grilovací koření (dejte vaše oblíbené, já na toto jídlo používám koření na americké brambory od Avokáda)
  • tymián (určitě nevynechávejte)

Předehřejte si troubu na 220°C. Připravte si všechny ingredience kromě sýru. Dýni dobře umyjte a nakrájejte na kostky- doporučuji spíše menší, ať se vám zbytečně neprodlužuje doba pečení, brambory také nakrájejte na stejně velké kostky jako dýni, cibuli nakrájejte na kolečka, česnek na tenké plátky a pokud dáváte uzeninu, tak také na kolečka. Všechny ingredience dejte do vhodné zapékací nádoby, přidejte koření a tymián, osolte, opepřete a zakápněte olejem. Vše důkladně promíchejte, aby bylo koření na všech částech pokrmu.

Dejte péct do trouby cca na 1 hodinu (důležité je, aby byla dýně i brambory dobře měkké, takže si čas pečení musíte vyzkoušet a upravit). V průběhu pečení několikrát promíchejte, aby se vše propeklo rovnoměrně. Cca 10 min před koncem pečení ještě vše posypu troškou strouhaného sýra a nechám chvilku zapéct. Pokud by se vám zdálo, že se vám v průběhu pečení začíná jídlo připalovat, tak pekáč zakryjte alobalem. Doma podáváme s pažitkou a domácí sojonézou. Dobrou chuť.

Pečená dýně s brambory a cibulí
Před pečením
Pečená dýně s brambory a cibulí
Pečená dýně s brambory a cibulí
Pečená dýně s brambory a cibulí
S domácí sojonézou

 

Napsat komentář