Perník s marmeládou a čokoládovou polevou

kategorie: Vaření a recepty | 2

Perník s marmeládou a čokoládou

Perník dle tohoto receptu doslova zbožňuji. Je velmi lehký, tak akorát sladký a vše doplňuje oblíbená marmeláda a čokoláda. Marmeládu doporučuji použít nějakou kyselejší, já nejraději dělám perník s rybízovou, ale i s meruňkovou či třeba s povidly je perník moc dobrý. Pokud byste se přeci jen rozhodli použít nějakou sladší marmeládu, potom doporučuji z receptu ubrat trošku cukru. Recept je velmi jednoduchý a zvládnou jej i pekaři začátečníci:)

Na samotný perník budete potřebovat:

  • 440 g hladké mouky
  • 220 g třtinového cukru (pokud nemáte použijte cukr krystal)
  • 4 polévkové lžíce marmelády (viz úvod)
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 500 ml mléka (já používám rostlinné- sójové, rýžové, mandlové)
  • 3 vrchovaté lžíce kvalitního kakaa
  • 1 kávová lžička skořice
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • lžička prášku do pečiva
  • místo 2 vajec používám sušenou náhradu NO EGG dle návodu (dávám 2 lžičky) nebo lněné semínko (2 lžičky semínek nechám nabobtnat v trošce vody- cca 5 lžic, následně rozmixuji a vmíchám do těsta)

Čokoládová poleva:

  • 200 g čokolády na vaření
  • 150 ml smetany (používám rostlinnou smetanu značky alpro)
  • 2 lžíce kvalitního kakaa
  • 3 lžíce kokosového oleje

Předehřejte si troubu na 180°C (peču na klasický konvenční ohřev, ne horkovzduch). Všechny ingredience smíchejte v robotu nebo ručně na hladké těsto a to nalijte do pekáčku vymazaného olejem a vysypaného troškou mouky popř. použijte pečící papír. Pečte 35 min na 180°C, řiďte se samozřejmě zkušenostmi s vlastní troubou. Perník by po upečení měl uvnitř zůstat vláčný, skoro až mírně lepivý, hlavně jej nevysušte. Já jej peču ve formě z Ikey, která má rozměry 24 x 34 cm a bohatě mu těch 35 minut stačí.

Na čokoládovou polevu nechte rozehřát smetanu s kokosovým olejem, přidejte prosáté kakao a následně vmíchejte čokoládu nalámanou na kostičky. Sladkost polevy bude záležet na použitém kakau a čokoládě, já takto připravenou polevu již nedoslazuji, ale raději ochutnejte a případně ji doslaďte dle vašich chutí.

Po vychladnutí perník bohatě potřete marmeládou, nechte ji chvilku oschnout a potom perník polijte čokoládovou polevou. Dobrou chuť.

 

Perník

Perník

Perník

Perník

 

2 Responses

  1. Proč není uvedeno kolik vajec, když nebudu používat náhradu?

Napsat komentář