Pickles- kvašená zelenina

kategorie: Vaření a recepty | 1
Pickles
Pickles Zdroj: Nahusto.cz

Pickles neboli kvašená zelenina je směs různých druhů zeleniny, která prošla procesem fermentace (kvašení) za účasti bakterií mléčného kvašení. Proces kvašení zlepšuje stravitelnost potravin, biologickou využitelnost živin a zelenina se tímto zakonzervuje. Díky kvašení se zvyšuje obsah vitamínu C, B komplexu a dalších vitamínů a minerálních látek a vznikají také antioxidanty.

Takto upravená zelenina je nejen velmi chutná, ale i zdravá. Má baktericidní účinky, zlepšuje funkci tlustého střeva, které osídluje správnými probiotickými bakteriemi a tím posiluje imunitní systém. Ideální je zařazovat malé množství pickles do jídelníčku každý den.

Nejjednodušší je zeleninu zkvasit přímo v nádobě na toto určené- v kvašáku, ale dá se použít i velká zavařovací sklenice (2 l a více). My jsme si objednali tento kvašák a jsme s ním velmi spokojeni.

Kvašák
Zdroj: Nahusto.cz

Recept na pickles:

  • 1,5 kg zeleniny (můžete použít různé druhy kořenové zeleniny, následující kombinaci jsme vyzkoušeli z těchto stránek a nedáme na ni dopustit, je výborná)
    • 550 g bílého zelí
    • 200 g čínského zelí
    • 150 g cibule
    • 200 g květáku
    • 200 g okurek
    • 200 g mrkve
  • 25 g soli
  • koření např. kmín, chilli paprička, kopr, libeček apod.

Zeleninu nakrájíme (mrkev a okurek na kolečka, cibuli na půl kolečka, květák na růžičky, zelí nakrouháme). Přidáme sůl a koření a zeleninu pořádně promačkáme rukama, dokud z ní nepoteče šťáva. Následně zeleninou začneme plnit kvašák či jinou nádobu a pořádně ji v průběhu upěchováváme. Toto je velmi důležité, zelenina musí být pořádně umačkaná a musí být ponořená ve vlastní šťávě (pokud by vám zelenina tolik nepustila, můžete dolít slanou vodou, ale pokud ji pořádně upěchujete, neměl by to být problém).

Zeleninu následně zatížíme- v kvašáku pomocí plochého těžítka a gumičky, pokud kvašák nemáte, tak zeleninu ve sklenici musíte zatížit jinak. Použít můžete např. větší kámen (dobře omytý a ještě v sáčku), či další sklenici naplněnou vodou, která velikostně zhruba odpovídá hrdlu sklenice se zeleninou. Důležité je, aby po zatížení byl celý povrch zeleniny zalitý šťávou. V průběhu kvašení bude zelenina pouštět další šťávu, je vhodné ji tedy kontrolovat.

Kvašák
Zdroj: Nahusto.cz

Pickles můžete nechat kvasit 2-7 dní. Nám nejvíce chutná po 3 dnu kvašení, kdy zelenina dosáhne optimální kyselosti, ale záleží na vlastní chuti. Poté zeleninu naplníme do menších sklenic, zase trošku upěchujeme, aby byla celá ponořená a skladujeme v lednici.

Kvašená zelenina je výborná jako salát k hlavním jídlům, do sendvičů apod. Dobrou chuť!

Pickles
Pickles Zdroj: Nahusto.cz

 

One Response

Napsat komentář