Švestková povidla

kategorie: Vaření a recepty | 0

Švestková povidla

Sezóna švestek je v plném proudu, takže je ideální čas na to, uvařit si dobrá švestková povidla.

Ingredience:

  • 6 kg švestek
  • 800 g cukru krystal
  • 250 ml octu

Švestky vypeckujeme a nameleme na masovém mlýnku. Přidáme cukr a ocet a dobře promícháme. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme v chladu odležet 24 hodin. Poté se povidla budou vařit. Při vaření je důležité povidla často míchat, aby se nám nepřipalovaly. Já je nejraději dělám v titanovém hrnci, má tlusté dno a skvělý povrch, na kterém je velmi těžké něco připálit. Přesto je potřeba je každých zhruba 10 minut zamíchat. Pokud použijete klasický hrnec s tenkým dnem, je potřeba povidla míchat poctivě každou chvilku. Povidla by se neměla vařit moc prudce, spíše trošku probublávat. Takto je vaříme několik hodin až do požadované hustoty. Doporučuji zkusit talířkový test- kápněte trochu povidel na talíř a nechte vychladnout. Pokud se vám bude zdát hustota povidel dobrá, ještě vařící je naplníme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

Pro ilustraci se můžete na následujících (velmi neatraktivních:)) fotkách podívat, na jaké množství se povidla vařením zredukují. Odhadem vám zůstanou asi 2/3 původního množství, ale záleží samozřejmě na tom, jaká hustota je pro vás optimální.

Švestková povidla
Před vařením
Švestková povidla
Hotová povidla
Švestková povidla
Hotová povidla

 

Napsat komentář