Tarte tatin aneb obrácený koláč s karamelizovanými jablky

kategorie: Vaření a recepty | 2

Tarte tatin

Tarte tatin je klasický francouzský obrácený koláč s karamelizovanými jablky. Přestože název může znít poněkud „snobsky“ a pravděpodobně si pod ním představíte zbytečně složité jídlo, opakem je pravda, Tarte tatin je úžasně lahodný a překvapivě jednoduchý dezert, který je jako stvořený, pro chladnější podzimní dny. A jelikož je u nás v plném proudu sezóna jablek, tak proč toho nevyužít a nerozmazlit se touto dobrotou.

Ingredience: 

  • balení listového těsta (400- 500 g)
  • cca 800 g jablek (doporučuji mírně kyselkavější odrůdu)
  • 70 g rostlinného másla Alsan
  • 120 cukr

Tarte tatin není nijak složitý na přípravu, Nejprve si oloupejte jablka a rozkrájejte na čtvrtiny (seřízněte jablka do roviny v místě jádřince). Poté si rozehřejte pánev, která má minimálně 28 cm průměr, použijte ideálně litinovou se silným dnem nebo takovou pánev, která může později přijít do trouby. Rozehřejte si na pánvi máslo a nasypte na něj cukr. Počkejte až se cukr rozpustí, přidejte jablka a opékejte je, dokud nebudou všechny obalená zlatavým karamelem a jablka nezměknou. Poté jablka v pánvi uspořádejte do roviny a přikryjte je plátem listového těsta. Boky těsta zastrčte po bocích pod jablka, kolář propíchejte na několika místech vidličkou, aby mohla unikat pára a dejte péct do trouby na 180-200 stupňů po dobu cca 30 min. Pokud nemáte pánev, která může do trouby (tak jako já), tak si po upečení jablka vylijte i s karamelem do koláčové formy, tam je uspořádejte a dál pokračujte dle návodu. Dobu pečení si upravte dle zkušenosti s vaší troubou, pečte koláč dozlatova.

Po upečení chvilku počkejte, objeďte tarte tatin ostrým nožem po okrajích ve formě a koláč vyklopte pomocí talíře. Počkejte cca 15 minut než jej rozkrájíte. Nám doma nejvíce chutná politý čokoládou.

Tarte tatin

Tarte tatin

Tarte tatin

Pokud vám stejně jako mě zůstane trochu listového těsta a je vám líto ho vyhodit, můžete z něj udělat mini tarte tatiny.

Tarte tatin

Tarte tatin

 

2 Responses

  1. Myslíte že by to šlo i s hrukama?

    • Určitě ano, nevidím v tom problém… akorát bych dle tvrdosti hrušek zkrátila dobu přípravy na pánvi, aby nebyly úplně rozměklé…

Napsat komentář