Výborné zapečené gnocchi se špenátem

kategorie: Vaření a recepty | 0
Zapečené gnocchi se špenátem
Zapečené gnocchi se špenátem

Tento recept je výborný a nabízí velké množství obměn. Pokud přeskočíte zapékání v troubě (občas když pospíchám, tak vše jen prohřeji na pánvi a podávám), tak máte rychlou a chutnou večeři hotovou za chvilku. Většinou připravuji tento recept s tofu, ale je možné jej zaměnit v podstatě za jakoukoliv bílkovinu.

Do menšího pekáčku (množství pro 3-4 lidi) budete potřebovat: 

  • cca 300 g marinovaného tofu
  • cca 500 g špenátu (ideálně baby špenát)
  • 1 balení gnocchi
  • cibule
  • česnek
  • 1 balení smetany (používám sójovou nebo rýžovou smetanu značky Alpro)
  • oblíbený sýr (používám rostlinný sýr značky Violife original)
  • kvalitní zeleninový bujón (např. značky Wurzl)
  • sójová omáčka Kikkoman

Gnocchi si uvaříme dle návodu na obalu. Na olivovém oleji necháme zesklovatět cibulku, potom přidáme na nudličky nakrájené marinované tofu a necháme dozlatova opéct. Přidáme omyté a nakrájené listy špenátu a zalijeme smetanou. Omáčku dochutíme solí a pepřem, přidáme jemné nastrouhaný nebo prolisovaný česnek (asi 1 stroužek), také můžeme přidat cca čtvrtinu až polovinu kostky bujónu (množství záleží dle značky- přidávejte jej opatrně), můžeme také omáčku dochutit troškou sojové omáčky (v tom případě opatrně se solí, sojová omáčka je sama o sobě slaná dost).

Omáčku necháme provařit, pokud je moc řídká můžete jemně zahustit solamylem nebo jíškou, ale většinou to není potřeba. Pokud by se vám naopak zdálo, že máte omáčky málo, je možné ji naředit troškou vody (v tom případě přidejte bujónu trošku víc, ať máte omáčku dostatečně ochucenou). Občas můžete omáčku ještě ozvláštnit a přidat např. nasekaná sušená rajčátka.

Pokud pospícháte, je možné k omáčce přidat uvařené gnocchi a ihned podávat. Pokud máte více času, doporučuji zapéct v troubě. Do pekáčku dejte uvařené gnocchi, zalijte je připravenou omáčkou a bohatě posypejte sýrem. Nechte zapéct asi 20 minut na 185 °C (dokud sýr nezezlátne). Dobrou chuť.

Zapečené gnocchi se špenátem
Gnocchi se špenátem nezapečené

Napsat komentář