Základní recept na pravé italské rizoto

kategorie: Vaření a recepty | 0
Základní rizoto
Základní rizoto

Jestliže také patříte mezi milovníky italských jídel a při představě suchého rizota „po česku“ si vybavíte školní jídelny, tak se vám bude hodit dnešní recept. Poradíme vám, jak připravit základní klasické pravé krémové „risotto“ po italsku. Toto základní rizoto je potom možné dále upravovat a obohacovat o další chutě a vytvořit nespočet dalších variací a receptů např. rizoto s houbami, s orestovanými kostičkami tofu, s hráškem, s brokolicí apod.

Na přípravu rizota budete potřebovat:

  • rýži na rizoto Arborio nebo Carnaroli (druh rýže je velmi důležitý, rýži Arborio bez problémů seženete v hypermarketech)
  • cibule
  • česnek
  • suché bílé víno nebo vermut
  • zeleninový vývar (klidně z bujónu- např. značky Wurlz)
  • tvrdý sýr typu parmazán (používám rostlinný sýr Violife)
  • sůl, pepř, olivový olej

Na olivovém oleji zesklovatíme cibulku na kostičky spolu s nasekanými česnekem. Potom přidáme rýži a osmahneme ji, dokud nebude trošku průhledná. Pozor, rýži musíme míchat, nesmí se připálit. Potom rýži zalijeme vínem a necháme všechno víno odpařit. Jakmile se víno odpaří, tak zalijeme naběračkou vývaru a pořád mícháme, dokud se téměř všechen vývar nevsákne. Potom přilijeme další naběračku vývaru a opět mícháme dokud se nevsákne. Tento postup opakujeme do té doby, dokud nebude rýže měkká.

Jakmile začne měknout, přidáme poslední trošku vývaru a rizoto ochutíme (solí a pepřem, můžeme vmíchat nasekané bylinky, jarní cibulku apod). Jakmile bude rýže úplně měkká a konzistence bude krémová, vmícháme sýr, odstavíme a zakryjeme a necháme 2 minuty odpočinout. Dobrou chuť.

 

 

 

Napsat komentář