
V tomto článku jsem psala o základním receptu na pravé italské rizoto. V dnešním článku jsem se nechala inspirovat tradiční španělskou paellou a tak si tento základní recept na rizoto ozvláštníme restovanými krevetami a lososem.
Na přípravu rizota á la paella budete potřebovat:
- rýži na rizoto Arborio nebo Carnaroli (druh rýže je velmi důležitý, rýži Arborio bez problémů seženete v hypermarketech)
- cibule
- česnek
- suché bílé víno nebo vermut
- zeleninový vývar (klidně z bujónu- např. značky Wurlz) nebo pokud máme tak použijeme rybí vývar
- sůl, pepř, olivový olej
- rajčata 2 větší budou stačit
- krevety (použila jsem předvařené neloupané)
- steak z lososa
Postup je hodně podobný jako u základního receptu na rizoto, ale raději jej znova sepíši.
Na olivovém oleji zesklovatíme cibulku na kostičky spolu s nasekanými česnekem, na konci přidáme na kostičky nakrájené rajčata. Potom přidáme rýži a osmahneme ji, dokud nebude trošku průhledná. Pozor, rýži musíme míchat, nesmí se připálit. Potom rýži zalijeme vínem a necháme všechno víno odpařit.
Mezitím si připravíme krevety- polovinu krevet oloupeme (nezapomeňte odstranit černé střívko- stačí krevetu jen trošku naříznout na vnitřní straně a vytáhnout střívko ven) a krunýře nevyhazujeme, ale přidáme je k zeleninovému vývaru- dodají mu další chuť. Jakmile se víno odpaří, tak zalijeme naběračkou vývaru a pořád mícháme, dokud se téměř všechen vývar nevsákne. Potom přilijeme další naběračku vývaru a opět mícháme dokud se nevsákne. Tento postup opakujeme do té doby, dokud nebude rýže měkká.
Mezitím si dáme péct lososa a krevety. Lososa můžeme jen lehce nakořenit grilovacím kořením nebo kořením na ryby. První dáme péct stranou s kůži cca 4 minuty a potom dopečeme na straně druhé asi 2 minuty. K lososu dáme péct oloupané i neoloupané krevety- ty stačí jen trošku osolit a opepřit. Vzhledem k tomu, že krevety jsem použila předvařené, tak jsem je nechala jen chvilku orestovat. Ty neoloupané jsem pekla déle- asi cca 4-5 minut. Lososa i krevety potom dáme do misky a zakryjeme alobalem, aby zůstaly teplé než se dodělá rizoto.
Jakmile rizoto začne měknout, přidáme poslední trošku vývaru a rizoto ochutíme (solí a pepřem, můžeme vmíchat nasekané bylinky, jarní cibulku apod). Jakmile bude rýže úplně měkká a konzistence bude krémová, odstavíme a zakryjeme a necháme 2 minuty odpočinout.
Na každou porci potom přidáme kousky lososa a oloupané i neoloupané krevety (ty si každý potom oloupe sám při jídle- opět nezapomeňte odstranit střívko). Můžeme posypat pažitkou a přidáme plátek citronu na zakápnutí ryby. Dobrou chuť.
(Pozn.: pokud by nebylo něco jasné, tak se ptejte v komentářích)
Napsat komentář