
V dnešním článku jsme si pro vás připravili jednoduchý recept na špíz s tofu a zeleninou, který je nejen výborný, ale i lehký a pokud to nepřeženete se sýrem, tak i dietní. Je tedy vhodný nejen pro vegetariány nebo vegany, ale i pro ty, kteří si hlídají štíhlou linii nebo chtějí občas odlehčit jídelníček a zároveň si pochutnat.
Na přípravu špízu budete potřebovat následující suroviny:
- Tofu (používáme buď tofu natural zn. Veto nebo marinované tofu zn. Sunfood)
- paprika
- cibule
- sýr (doporučujeme rostlinný sýr Violife original)
- pro ozvláštnění občas přidáváme Sojové párky jemné zn. Kalma (vzhledem k tomu, že se jedná o rostlinný produkt bez konzervantů či glutamanů, je možné si je dát bez výčitek)
Marináda:
- Sojová nebo Teriyaki omáčka Kikkoman (doporučujeme Teriyaki sladkou hustou, je výborná)
- Sladká chilli omáčka
- oblíbené grilovací koření
- nastrouhaný česnek
- med
- olivový olej
Tofu si nakrájíme na kostky a den předem naložíme do marinády nebo oblíbené BBQ omáčky (recept na domácí barbecue omáčku bude v některém z dalších článků). Potom střídavě napichujeme na špejli nebo jehlu kostky tofu, menší kostky sýra, kostky papriky, plátky nebo kousky cibule a kolečka párku. Zbylou marinádou potřeme ještě i celé špízy, aby byla marináda na všech ingrediencích.

Dáme do pekáčku vymazaného troškou oleje nebo vyloženého pečícím papírem a pečeme cca 20 minut na 180 °C (tak aby cibule a paprika změkla) a potom přepneme na gril (pokud v troubě tuto funkci máme) a grilujeme ještě asi 10-15 minut na cca 220 °C. V průběhu pečení špízy otočte, aby byly opečené a zkaramelizované ze všech stran. Při pečení a teplotách berte v úvahu zkušenosti s vlastní troubou. Důležité je, aby zelenina změkla (takže při pečení klidně kousek ochutnejte), aby byly špízy tak akorát do křupava „připečené“ jako z grilu a aby na nich zkaramelizovala marináda. Pokud vám zbyla ještě nějaká marináda, můžete špízy v průběhu pečení při otáčení ještě potírat.
Doma špízy podáváme s jednoduchou přílohou- quinoou, vařeným bramborem, nakrájenou zeleninou nebo s kvašenou zeleninou, pokud ji zrovna máme (recept na kvašenou zeleninu ZDE). Dobrou chuť.

Napsat komentář