Před několika dny jsem přidávala recept na čokoládové muffiny (článek je ZDE). Tento recept jsem dlouho vylepšovala a upravovala jednotlivé poměry surovin, až jsem jej (troufám si trochu neskromně tvrdit) vyladila k dokonalosti. A také si jednou za čas si tyto lahodné muffiny ráda dopřeji. Ale co si budeme povídat, nejsou úplně nejzdravější a dietní už vůbec ne. Proto jsem dlouho hledala inspiraci a upravovala recept na zdravější verzi a tak vznikly tyto cuketové muffiny. Trvalo to sice dlouho, ale myslím si, že výsledek za to rozhodně stojí. Na těchto cuketových muffinách si nejen pochutnáte, ale můžete mít i čisté svědomí ohledně vašeho zdraví či diety.
Na přípravu 12 menších muffinů (nebo 6 větších) budete potřebovat:
- 160 g celozrnné mouky
- 20 g kokosového oleje
- 22 g kvalitního kakaa na vaření
- 50 g agávového sirupu (nebo jiného oblíbeného sirupu či medu)
- 8 g stéviového prášku (použila jsem Esteviol) nebo přidejte více agáve sirupu
- 170 g cukety
- 120 ml rostlinného mléka (použila jsem rýžové Alpro)
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva (cca 7 g)
- 60 g neslazené jablečné přesnídávky (nebo rozvařte nastrouhanou polovinu jablka v trošce vody)
- 1 bio vejce + 1 bílek (můžete nahradit lžící lněných či chia semínek namočených ve vodě)
- špetka soli
- 50 g nasekané oblíbené hořké čokolády nebo čokolády na vaření
V míse smíchejte suché ingredince (mouka, kakao, sůl, stéviový prášek a kypřící prášek). V mixéru rozmixujte kokosový olej, cuketu, vejce, bílek a sirup a potom přidejte i mléko. Pomalu vmíchejte suché ingredience k tekutým a dobře promíchejte. Nalijte těsto do formy (já jsem použila ještě papírové košíčky) a každý muffin posypte trochou nasekané čokolády.
Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 20-25 minut (já jsem pekla přesně 22 minut, ale řiďte se zkušeností s vaší troubou a udělejte test špejlí).
Napsat komentář